Okulumuz Tarihçesi

                                                                           


Okulumuzun Adı Nerden Geliyor?

        Başkentimiz Ankara'nıın batısında kurulmuş olan Sincan; Karşıyaka ve Sincan olmak üzere iki semte ayrılmıştır. Gazi Osman Paşa Mahallesi Sincan'ın mahallelerinden biridir.

1989-1990 öğretim yılında öğretime başlayan okulumuz  adını bu mahalleden almaktadir.

        Mahallemize ve okulumuza adını veren Gazi Osman Paşa 1832 yılında Tokat'ta doğmuş, İstanbul'da askeri okulu bitirdikten sonra birçok askeri görevde bulunmuştur.

1877-78 Osmanlı Rus Savaşında, Sırp yenilgisinden sonra Ruslar tekrar Osmanlı'ya savaş ilan edince Osman Paşa Vidin ve Rahova'yı savunmakla görevlendirildi. Osman Paşa bunun üzerine Tuna'ya ilerleyerek Plevne'yi ele geçirdi. Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük ordunun Plevne'yi kuşatması karşısında; yaklaşık beş ay süren ve tüm dünyayı şaşırtan büyük bir savunma yaptı. Fakat savaşırken yaralandı ve esir düştü. Sonrasında II. Abdulhamid, ona Gazi ünvanı vermiştir. Gazi Osman Paşa 15 Nisan 1900 yılında vefat etti.

       Gazi Osman Paşa tarihin şahit olduğu önde gelen askeri şahsiyetlerden biri olmuştur. Onun tarihe mal olan üstün başarıları ve yüksek şahsiyeti, adının dün olduğu gibi bügün de her fert tarafından saygı ve hürmetle anılmasına ve anılacak olmasına vesile olmuştur.

        Okulumuza adını veren Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'yı saygı ve rahmetle anıyoruz.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi